dimarts, 1 de maig del 2012


Una escola d’immigrants. On és el problema?

La Dolors és la professora de l’aula d’acollida de l’escola Pare Algué. La vaig conèixer ara ja fa força anys, quan jo em dedicava a ensenyar a nedar a la piscina del Gimbe. Ella era la profe que acompanyava als alumnes. Aquella mestra em va captivar. De seguida notes quan una profe viu la seva feina amb passió. I la Dolors Cabot, en això, sobresortia.
Després de treballar al Gimbe vaig començar a treballar professionalment a llars d’infants. Primer a Sabadell i després a Manresa. A Manresa vaig treballar a l’Estel, que era anomenada per molta gent l’escola dels moros. La feina que feia (i em consta que encara fa) l’equip educatiu era de primera categoria. Excel·lent. Però moltes famílies autòctones que s’hi havien d’inscriure no es plantejaven quin era el treball educatiu que allà s’hi feia. Es quedaven en què era l’escola dels moros, tot carregant de negativisme màxim aquesta visió.
Deixeu-me insistir en que  el treball que allà vam fer era extraordinari (i ho és). Les bones valoracions de les famílies (autòctones o no) ho avalen. Sé com és de dur treballar contra aquesta etiqueta de la immigració carregada d’injustes i falses excuses (els nens aprenen a ritmes més lents, els profes no poden desenvolupar correctament la seva feina…..).
Publicar la noticia de la nova aplicació per a mòbil que han creat els alumnes de l’aula d’acollida de l’escola Pare Algué ha estat emocionant i m’ha remogut uns períodes de treball intens i apassionant a les llars d’infants. I quan me n’assabento que qui hi ha al darrera d’aquest projecte són la Dolors Cabot i el Toni Casserres els pèls se’m posen de punta. Perquè l’aplicació és un exemple que l’escola pot fer i fa treballs extraordinaris, perquè en la professió dels mestres i pedagogs n’hi ha molts d’anònims però extraordinaris.
Però sobre tot espero que aquesta noticia serveixi per fer obrir els ulls que és més important com de bé treballa un equip educatiu que no l’origen geogràfic d’on van néixer els pares dels alumnes.
PERCEPCIONS DE PUBLICAR A WWW.LAVANGUARDIA.COM
Des de fa un parell de mesos he arrencat la pàgina del Bages de La Vanguardia digital.
Arrencar aquest projecte no ha estat fàcil i el cert és que em dóna molta feina. A més de la que ja em dóna treballar a l'organització de la Fira Mediterrània de Manresa, la col·laboració amb l'ambiciós projecte que ha començat la meva dona a MengemBages i les habituals col·laboracions de cap se setmana fent cròniques del Bàsquet Manresa al Tiempo de Juego de la Cope i Marca -a més de diverses emissores estatals que em demanen cròniques prèvies sobre el Bàsquet Manresa o una crítica d'arts escèniques períodiques al Manresainfo. És per aquest motiu que m'he vist obligat a aturar una mica l'activitat al meu Blog.
Ara tinc les ganes que el meu Blog serveixi per poder-vos explicar algunes d'aquelles coses que no caben a les cròniques, algunes d'aquelles percepcions personals que reps quan entrevistes o parles amb protagonistes.
Deixeu-me explicar-vos, primer, que si fes una valoració econòmica de què em representa ser periodista segurament ara mateix abandonaria aquest carro. És lamentable la situació laboral que viuen molts periodistes d'aquest país, entre els que m'hi incloc. Cobrem increïblement malament.
Però això del periodisme és una activitat d'aquelles que la portes incrustada a les venes no saps ben bé perquè. He arribat a la conclusió que m'alimenta l'ego, però també tinc els meus dubtes. Recordo quan era nen i l'adult feia la pregunta típica: "què vols ser de gran?" No recordo haver respost mai cap altra cosa que periodista. Malgrat tinc un currículum molt dilatat i he treballat en molts sectors, el del periodisme és l'únic que no he he deixat mai de practicar-lo. D'això ja en fa un quart de segle!
Doncs allò que us dèia. En propers posts us explicaré algunes percepcions personals de les notícies que publico. Fins i tot d'aquelles que no publico per diferents circumstàncies. Només desitjo que -si teniu a bé llegir les opinions- me les rebateu, me les aprobeu o me les critiqueu. Les vostres opinions seran molt benvingudes.